Monday, December 27, 2010

AnDaiKata~~

Andai kata Rasulullah Menjadi Tetamu Kita?

Bayangkan apabila Rasulullah dengan keizinan Allah tiba-tiba muncul mengetuk pintu rumah kita. Beliau datang dengan tersenyum dan mukanya yang bersih berada dihadapan pintu rumah kita, Apa yang akan kita lakukan? kita pasti akan sangat berbahagia, memeluk beliau seeratnya dan lantas mempersilahkan beliau masuk ke ruang tamu kita. Kemudian tentunya kita akan meminta sangat agar Rasulullah sudi tinggal beberapa hari di rumah kita.

Beliau tentu tersenyum........

Tapi barangkali kita meminta pula Rasulullah menunggu seketika di depan pintu kerana kita teringat VCD atau Vedio game yang ada di ruang tengah dan kita tergesa-gesa memindahkan dahulu video tersebut ke dalam.

Beliau tentu tetap tersenyum........

Atau barangkali kita teringat akan lukisan wanita setengah telanjang atau gambar-gambar artis pujaan yang kita pasang di ruang tamu kita, sehingga kita terpaksa juga memindahkannya ke belakang secara tergesa-gesa.
Barangkali kita akan memindahkan bingkai lafaz Allah dan Muhammad yang ada di ruang samping dan kita meletakkannya di ruang tamu.

Beliau tentu tersenyum.......

Bagaimana pula apabila Rasulullah bersedia tinggal di rumah kita? Barangkali kita teringat bahawa kita lebih hafal lagu-lagu barat daripada menghafal Selawat kepada Rasulullah SAW.
Barangkali kita menjadi malu bahawa kita tidak mengetahui sedikitpun sejarah Rasulullah SAW kerana kita lupa dan lalai mempelajarinya.

Beliau tentu tersenyum........

Barangkali kita menjadi malu bahawa kita tidak mengetahui satupun nama keluarga Rasulullah dan sahabatnya tetapi hafal pula nama-nama artis, penyanyi barat dan AF (akedemik fanta***).
Barangkali kita terpaksa membersihkan satu bilik penyimpan barang menjadi ruang solat. Atau barangkali kita teringat bahawa ibu, kakak, atau adik perempuan kita di rumah tidak mempunyai pakaian yang sesuai untuk menutup aurat ketika berhadapan dengan Rasulullah.

Beliau tentu tersenyum........

Belum lagi koleksi buku-buku kita. Belum lagi koleksi keset kita. Belum lagi koleksi karaoke. Kemana kita harus memyembunyikan semua koleksi tersebut demi menghormati junjungan kita?
Barangkali kita menjadi malu diketahui junjungan kita bahawa kita tidak pernah ke masjid meskipun azan berkumandang.

Beliau tentu tetap tersenyum........

Barangkali kita menjadi malu kerana pada waktu Maghrib, keluarga kita malah sibuk di depan TV.
Barangkali kita menjadi malu kerana kita menghabiskan hampir seluruh waktu kita untuk mencari kesenangan duniawi.
Barangkali kita menjadi malu kerana keluarga kita tidak pernah menunaikan solat berjemaah.

Barangkali kita menjadi malu kerana keluarga kita sangat jarang membaca Al-Qur'an. Malah, ada juga yang tidak pernah membacanya.
Barangkali kita menjadi malu bahawa kita tidak mengenal tetangga-tetangga kita.

Beliau tentu tersenyum.......

Barangkali kita menjadi malu jika Rasulullah menanyakan kepada kita siapa nama tukang sapu sampah yang setiap hari berjalan di depan rumah kita.
Barangkali kita menjadi malu jika Rasulullah bertanya tentang nama dan alamat tukang penjaga masjid di kampung kita.

Betapa senyum beliau masih ada di situ........

Bayangkan apabila Rasulullah tiba-tiba muncul di depan rumah kita. Apa yang akan kita lakukan? Masihkah kita memeluk junjungan kita dan mempersilahkan beliau masuk dan menginap di rumah kita?

Ataukah akhirnya dengan berat hati, kita akan menolak beliau berkunjung ke rumah kerana hal itu akan sangat membuat kita penat dan malu.

Maafkan kami ya Rasulullah.........
Malunya kami kepada mu...

Tapi.....
Masihkah beliau tersenyum?

Senyum pilu, senyum sedih atau senyum getir........?

Ya Allah! betapa memalukan kehidupan kita saat ini di mata Rasulullah........

Maafkan kami ya Rasulullah.. diri mu terlalu mencintai ummat mu,
Sedangkan kami ummat mu?? Mungkin melupakan mu...
Maafkan kami ya Rasulullah...!

Perkongsian...^_^""

بسم الله الرحمن الرحيم

Disebutkan dalam kitab Al-Barakah, bahawasanya Allah Subhanahu Wataala akan melakukan penghisaban pada hari kiamat akan seorang hambaNya, maka timbangan kejahatan hamba itu adalah lebih berat daripada kebaikannya. Lalu hamba itu diperintahkan untuk masuk ke dalam neraka.

Apabila dibawanya ke situ, Allah berfirman kepada malaikat Jibril Alaihissalam: "Dapatkan hambaKu itu dan tanyakan kepadanya: Adakah ia pernah duduk bersama orang alim ketika di dunia? Aku akan ampuni dosanya dengan syafaatnya". Apabila ditanya oleh Jibril, hamba itu menjawab: "Tiada". Lalu berkata Jibril kepada Allah: "Hai Tuhanku, Engkau yang lebih Mengetahui dengan hal hambaMu"...

Firman Allah Taala lagi: "Hai Jibril, tanya akan dia, adakah ia kasih kepada orang alim?". Maka hamba itupun ditanya dengan soalan yang serupa oleh Jibril. Jawab hamba itu: "Tiada".

Kemudian, firman Allah lagi: "Tanya olehmu hai Jibril, adakah dia pernah duduk bersama-sama orang alim dalam satu hidangan (makan bersamanya)? Aku akan ampunkan dia". Selepas ditanya Jibril, hamba itu menjawab: "Tiada muafakat dengan dia (yang membawa maksud, tidak pernah)".

Maka firman Allah Taala: "Hai Jibril, ambil dia dengan tangannya dan masukkan dia ke dalam syurga. Sesungguhnya hamba ini seorang yang kasih kepada seorang lelaki, dan lelaki itu pula merupakan seorang yang sangat kasih kepada orang alim. Maka Aku ampuni dia dengan berkatnya"...

Sabda Rasulullah Sallalahu Alaihi Wasallam:

مَنْ أحََبَّّ اللعُلَمآءَ لَمْ يُكْتَبْ عَلَيْهِ خَطِيْئَةُ أيَّامِ حَيَاتِهِ

Barangsiapa kasih akan ulama, tiada ditulis atasnya kasalahan sepanjang hayatnya.

Subhanallah, lihat, begitu rahimnya Allah Taala kepada hamba-hambaNya sehingga berkawan dengan orang lain yang mengasihi ulama sahajapun akan dapat tempiasnya juga. Walaupun Allah kembalikan masuk ke dalam syurga (berdasarkan kisah dia atas), namun kita masih perlu untuk berusaha, bukan bermakna sudah cukup segalanya. Paling terbaik di sini ialah, hendaklah kita mengasihi dan memuliakan orang-orang yang alim atau ulamak yang hak kerana ilmu yang ada pada diri mereka.. Sekalipun tidak bersuhbat (bersahabat) atau kurang merapatkan diri dengan para alim, janganlah sesekali kita membenci mereka (yakni ulama yang hak). Muliakanlah mereka mengikut kedudukan mereka. Jangan pula kita bersikap 'bodoh sombong', sudahlah kurang berminat untuk mencari ilmu agama, nak menghormati mereka pula jauh sekali... (ini pesanan yang berharga untuk diri ana sendiri). Adapun ulamak yang hak ialah yang mengamalkan perintah Allah Taala & sunnah Rasulullah dalam setiap inci kehidupan mereka, selaras & seimbang dengan ilmu yang mereka miliki. Maka, asbab daripada amalan mereka, ilmu yang disampaikan itu insyaAllah akan lebih memberi kesan kepada hati untuk diamalkan.

Semoga Allah Taala beri kepada sifat yang terpuji dan masukkan keinginan dalam hati sanubari kita semua iaitu kasih kepada ilmu serta para alim ulamak.

وَاللّهُ يَهْدِى مَن يَشآءُ إلى صِرَاطٍ مُُسْتَقِيمٍ

Wallahu alam.
-Dipetik dari kitab Matla'ul Badrain karangan Abdul Faqir Al-Fatani Muhammad in Ismail daun Fatani, dengan sedikit olahan ayat

Huhh Disember ~~


Kesibukan berganda-ganda biler tiber jek bulan 12...aishhh,,x menang tgn wat keje...blum abih clearkan satu keje datang lagi 2,3 keje lain....sampai time makan pon tertunda-tunda....mcm siaran tertunda plak...baru jek bangun agak2 nak g kantin,,ader jek sampai keje nak kene wat..xpon ader jek org cari nak kan maklumat...huhh...atas meja aku xyah ckp r...perhhh...kalah akauntan agaknye...lau akauntan tgk pon menangis diorg...hahah

nak2 aku pegang hal kewangan ,,cuti pon beku mcm ais da...T_T""...k.irna plak cuti bersalin...adehh...berganda-ganda la kerja yang dapat...hakhak...nak bernafas pon mcm x cukup oksigen jek..nasib x kiok jek..>.<"""...nak bercakap lagi la...mcm xder mse plak...hahah..(tapi mngumpat sempat plak..tettt)...tapi lau skali berckp semua nak terkeluar mcm xleh nak kntrol da ....

time nih x yah ckp r....jgn la nak cri penyakit tye mende yang aku x wat mmg nak kene sound r 2..saje cari penyakit..huhhh...arrhhh..tension giler!!!big bos pon cuti bersalin..tinggal aku ngan dr.dara manage duit klinik...berkejar2 la kitorg plan duit belanje itu ..blanje ini...mmg xder mase nak bersuke ria...

Akhirnya ,,hari nih tutup jgk akaun 2010...tapi......haaa...start 2hb smpai 6hb(AKB la plak)..kene pulun pe yang x settle lg....2 pon tadi las2 minit org atasan call suruh habiskan jgk duit2 yang da skit...beli la ape yang patut...huhhh...lambat jgk la balik hari ini...buat i2 buat ini...yang paling bes nye...start esok smpai 1 hari bulan aku x kan dihambat waktu lg....hahahha..hooraayyyy!!!!!!..n aku pon ape lagi...cepat2 r isi borang cuti...cuti 2 agak2 da cair kot...huhhuu..lame sgt beku nye...

mggu untuk bergembira telah sampai...yeaa..yeaa!!!...30..31...aku cuti..leh sambut new year dengan gembire....hakhakkk..errrkk...walau pon banyak la dokumen and report nk kene prepair...xpe r 2..work smart la kater kan..hahah...^^""

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...