Thursday, June 30, 2011

citer aku laa..wink3

lalallaa~~
waarhhhhh!!! sgt la lame nye aduii x update blog ini pung....hak3.
sory guys..lately sgt la x ader mase + ruang + idea dan..blaa..blaa..blaa...yang seangkatan dengannye yg menyebabkan blog ini tak update lah..hahah...

sambil2 ade mase terluang ni leh la nak cotcet2 sikit ape yang dah berlaku selama senyap sunyi sepi blog nih..huhuu ^_~"....haaaa, mari kite review balik kejadian2 yang masam, masin , pahit...daannnnnnnnnn...manissssss!!! hik3

~Mac 2011...~
haaa??? ape kah??
xde la yang menarik sgt awal bulan....cam bese..keje..keje..keje....dapat gaji...shoping...shoping...bayar utang..hahaha...bese la kan?? hidup berjalan seperti bese...kejap ok..kejap x ok...kejap gembira..kejap berduka...ecehh!! ceh!! ceh!! toing3 ^_^"...so, pada ujung bulan mac secara rasmi nye...jeng..jeng...jeng...setelah 2 tahun bersara dari dunia percintaan, maka dengan ini pada tarikh 30.03.2011..aku dengan rasminyer kembali ke alam percintaan..hahahaha..lawak plak! huhuu..lame x bercinta mcm pelik plop rase..huuhuu...wink3...aku da jpe cinta hati aku...anda bagaimana??? hahaha ayat sengal! bunga-bunga cinta~~~~~ (lagu misha omar) jadi la sawan sekejap...duk berangan x abis, asyik senyum mcm kucing dalam iklan susu cap tea pot 2..ha...penah tgk x?? ermmmmmmmm ^________________^...hahaha...

~April 2011~
so, sekarang da berteman..kui3...seronok la pulak! semoger kekal la hendaknyer...hik3...haa,,, jgn x tau..teman sejati mane bahagia sengsorg....so, kawan2 ape cerita...hik3...geng otaii!!!! hek3...pakcik mugen..ooo.pakcik mugen...hek2...ha,, mangkuk sorg nih pon da bercinta tau! jgn x cayerr la...nak tau die bercinta ngan saper??? ce teke?? ce teke?? bercinta dengan my besfriend since form 1 lagi..x sangka lak..menjadi mereka berdua nih...jpe2 gitu2 time joint kitorg jln2...last2 tangkap cintan gitu..auwww!! lalalala~~ jangan marah yer mugen! >.<" so, ader chance la mugen tukar name jadik muhammad nih...insyaallah....aminn....^ ^" ..lagi satu aku suke sgt sbb......jimat aku nt..korg kawen xyah aku beli adiah dua kali..beli lump sum jela...kan3??? hek2...dua2 bestfriend.....so,, kite tggu plak si dara pinggitan..geng otai 2 org lagi 2 che wan n ctah..jpe kekasih hati diorg plak!! searching2!!! ^_^"

citer aku laa..wink3.. smbg..

~May 2011~
haa,, bulan nih byk sikit citernye...1st May..g johor ader wedding day kat sebelah umah akak..kire aku nih wakil mak la pegi...tapi..adusss..sampai2 jek da ade keje baik punye...toing! kene jadi pengapit la puler..jgn x cayer siap mak andam make up lg u.....hahah

okeh,,pejam celik...pejam..celik..da masuk bulan 5..dunia2...>.<" so, semakin hari semakin bahagia hidup bertambah-tambah kasih syg..ngeee~ sekejap jek mase berlalu kan...masuk bulan 5 nih kire2 da sebulan lebih la in relationship gitu kan..hek...cinta jarak jauh itulah cabaran nyer...bukan sng nak jpe ...so, kite bersandar pada kejujuran, keikhlasan dan tanggungjawab la yer tuan2...hek2...huu~ incik kekasih sgt sibuk dengan kerjanye..so, kesempatan g umah akak ..apalagi first date la...toing3...^____^" sukee!!!! hek3..ha,, ade kisah lagi...aku turun kl g umah aku 2..ngan mak n adik yg bongsu..kebetulan mak nak g berubat kat seremban ngan akak...so, alang2 aku nak g 2 die follow je la..hahahha...agak2 mcm ne nak dating cam 2???? eleh, jgn x tau mak aku 2 sporting...die da tau aku nak g kl nak jpe incik kekasih...aku bese la..ape2 hal mesti mak tau la..mane leh x ckp...





huhuuu~ so, incik kekasih sibuk outstation, follow la mak g berubat dulu ari sabtu 2...ari ahad baru nak kuar kunun nyer...ikut plan nak kuar kul 11...alih2 mak ngan akak borak2 pagi2 bute ..akak ckp nak balik kg skali..so, maknenye..balik naek kete akak je la...aduishh!! ayookk..plan da beubah..so, incik kekasih da merajuk plak! toing3...aku pon ape lg...nak mrajuk gak la..kaki merajuk la katekan...hek3..pastu jam kul 8.30 jek mak pon tye la nak kuar kul bpe?? sbb die tgk aku baek punye duk landing2 lagi...aku pon dengan muke x brape nak gembira ..org mrajuk la katekan...ckp la..nak jpe cm ne kate nak balik kg petang..mane sempat nak jpe..kuar kejap nak g mane je kan2??? so, mak ngan akak aku 2 die tau la 2 aku merajuk 2..heheee~ so, die pon ckp la...g jela kuar nye..betolak mlm pon boleh..x jam...hek2...so, mak pon suruh aku bersiap...yeeaaa!!!! leh dating! aku pon msj la incik kekasih...

eh3??? tetibe plak part bulan nih panjang plak citer die...so, tengahati 2 die jemput la aku, ish, suspen la plak nak jpe..lame woo...da dekat 5 tahun kot x jpe..dulu lain situasi nyer...skang da jadik kekasih la plak! =_=" jeng3....akhirnya...selamat bersua kembali~~~~~hik3...lucu!!!aisssh! malu! (pape tah kan).. first time jpe xde la jln2 sgt..just tgk muvie...mkn...haa, mkn nih satu hal..hik2...antu korea die nih...bawak aku g mkn kat restoran korea..hahahha...x penah hayat aku bayang nak g mkn kat situ..tapi layan jek..x bape reti sgt pon mkn sebenarnye...tp ok la jgk...shedap...^_~"...hek2...pastu abis tgk muvie kitorg gerak balik la..2 pon sempat lagi tapau kfc untuk fmily aku...aloloo...baiknyer dier~~ hik3..ha, antar aku ape lagi..mengadap la mak aku..toing3..nasib x kene rejet yer... hihii..mak aku bukan x kenal pon...kire lulus la tuh...wawawaaa..
ujung bulan jenjalan lagi jom3...jom heboh2..at putrajaya...

~Jun 2011~
bulan nie...xder aktvt berjln pon...cume..ohh, ade g skolah untuk alumni peptem (form 6)..ha, lantik la ajk penaja...skali si mugen punye keje tau x aku jd ape?? huh!! naib pengerusi la plak...adehh!! malas betul lah!..pastu sibuk ngan keje...keje...keje...kursus...kursus..dan kursus dan keje...huhuu...so, ari ni 30.06.2011..gelap la 3 bulan tangkap cintan! hahaha ^_^"..oh yer... room mate aku kak farah pon da nak g sambung blajar ari isnin nih, td jpe die kejap..huk3...will miss her..la...huk3 T_T" take care yer...study baek2!!

okk...that's all for this time ...will continue in da next visit...have a nice day ya!!! ^_^" hidup mau ceria2...muahhh2!!!

Monday, June 06, 2011

KELEBIHAN BULAN REJAB

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.
Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.
Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)


* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).
* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).
* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.
* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.
* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.
* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.
* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.
* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.
* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.
* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.
* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.
* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.


Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.


Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.


Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.


Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:



* Diampunkan dosanya yang lalu.

* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.

* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada

bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan

Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan

Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:

"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,

engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu

maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...