Thursday, December 01, 2011

Baddrol Bakhtiar Joins Wigan?


English Premier League Club, Wigan Athletic had offered a surprise trial offer to national football pleyer, Baddrol Bakhtiar.

The was the report brought by one of United Kingdom’s football website, www.eyefootball.com early yesterday morning. The 23 year old player is currently playing for Kedah’s Super League Squad.

Baddrol has showed a tremendous performance for the past few years on the Malaysian League and he is now given the chance to take a trial test with Wigan.

Other than playing as a winger, his great ability to dribble and high agility would make him a good striker.

In 2008, Baddrol even spent two weeks to train with Chelsea at Stamford Bridge along with another player, Bunyamin Umar who is currently playing for Selangor’s Super League squad.

Thus, Wigan thinks that Baddrol had already known the level of football that is needed to compete in the English Premier League.

We were told that Baddrol is now under Wigan’s consideration based on the club’s chase to grab the chance of being able to make huge sales in Malaysia for their EPL merchandise.

Few famous players that are currently playing for the club this season are Chris Kirkland, Antolin Alcaraz, James McCarthy, Franco Di Santo, Hugo Rodallega and Ali Al Habsi.

Wigan, managed by Roberto Martinez will begin their EPL season by going against Norwich City in their home turf last night.

The original news regarding Baddrol and Wigan can be read at the following URL:http://www.eyefootball.com/news/10223/Baddrol-Bakhtiar-to-join-Wigan?/


My Fav Football Player


ALOR SETAR – Tonggak utama pasukan Kedah, Baddrol Bahktiar, 23, akan kekal bersama Kedah sehingga musim depan walaupun beliau menerima tawaran daripada kelab Liga Super Indonesia, Pelita Jaya.

Baddrol berkata tawaran seumpama itu sememangnya dinantikan kerana mahu menimba pengalaman baru dan meningkatkan mutu permainannya namun beliau masih mempunyai kontrak setahun bersama pasukan Kedah.

Katanya beliau akan berbincang dan menyerahkan perkara itu kepada Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA).

“Apa-apapun saya serahkan kepada pihak pengurusan KFA untuk mempertimbangkannya sama ada nak lepaskan saya atau tidak. Saya juga perlu berbincang dengan keluarga terlebih dahulu sebelum menerima tawaran itu,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini pada Rabu.

Baddrol yang juga ketua pasukan negara pada Sukan Sea XXVI berkata beliau turut menerima beberapa tawaran daripada pasukan tempatan iaitu Perak, Negeri Sembilan dan Sabah namun terpaksa melupakannya disebabkan terikat dengan kontrak.

Menurut laporan sebuah akhbar pada Selasa, Pasukan Pelita Jaya, Indonesia berminat terhadap Baddrol dan penjaga gol kebangsaan Khairul Fahmi Che Mat berdasarkan prestasi hebat yang ditunjukkan mereka pada Sukan Sea yang lalu.

Penjaga gol kedua kebangsaan Farizal Marlias pula dipikat Persisam Putra Samarinda.

Sementara itu mengenai pemain import, Baddrol berkata beliau berharap mereka yang terpilih dapat bermain dengan bersungguh-sungguh membantu pasukan itu menjulang piala musim depan.

“Saya harap pemain import yang baru berkualiti tinggi dan memikul tanggungjawab besar peminat untuk membantu pasukan serta dapat bekerjasama baik dengan jurulatih pasukan dan pemain lain,” katanya. – BERNAMA


Sunday, September 18, 2011

citer kawen...kawen..kawen...

tadi kat umah duk asyik layan pesbuk mak panggil suh tengok melodi...guess what?? ape la agaknye mak suh tengok?? korang tengok melodi x siang tadi???

dipendekkan citer...

kalau da melodi tu mesti citer sal artis kan? haaa, minggu nih mmg ramai org wat walimatulurus kot..ambik kesempatan cuti HARI MALAYSIA kot kan...so, g la duk terconggok depan tv tgk majlis kawen Eira Syazira dgn Azad Jazmin..akhirnya...selamat suda..hihiii...duk tengok si Azad mase majlis akad nikah..nangis weh...haa, berat da tu tanggungjawab..hihii...

haaa, ni bace ni....

------------------------------------------------------------------------------------
"Aku terima nikahnya si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM.."
Bunyi macam senang? Nah ini erti sebenarnya:

"Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka, aku rela malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badanku."
------------------------------------------------------------------------------------

suke ekk orang kawen ek...hihii...toing2 ^_^


lepas tu keluar plak Ashraf Muslim a.k.a Ustaz Amirul kawen ngan pasangan die la...xkan ngan sy pulak kan...hahahaha....gatai! :P

huhuu...sangat cantek baju kawen mereka...kacak vs cantek..nak mcm ni jugak! hik2



cantek..cantek..cantek.....( senyummm x ingattt!) apesal asyik cite kawen orang jek nih...ok....jumper lagi nak berangan jap...ha ha ha ha........daaa~


waa..Ramainyer Orang Kawen!

lalalaa~ disebabkan minggu ni g kenduri kawen akak senior mase skul dolu2, so ade la jugak mende nak d cerite...akak ni name die Puteri Raifana..haa, so wedding die pon ala2 tuan puteri la gituu~ ^_^.. sangat cantekk! memang nampak grand jugak la, sebab wat kat dewan..tepi swimming pool lagi tau... xnak ckp banyak la..tengok la pic2 nie yer..ni pon ambik pic yg mber2 kak put3 ambik..hehe mintak publish yer..^ ^"


haaa..amacam???cantek kan?? cantek kan?? hihihii~ tetibe terlebih suke pulak! hik2

Tahniah kak puteri ..semoge bahagia selalu,dirahmati Allah hendaknya
hubungan yang baru terjalin dan semoga kekal ke anak cucu ++ hingga hujung nyawa..weee~ Puan Puteri!


p/s: Anda bile lagi??? ^ ^"


Sunday, September 11, 2011

JaTuh CinTa ^___^"

huhuuu~ haluuu...haluuuu..(sambil lambai2 tangan perasan mcm artis gituu) hakk3

disebabkan kebosanan yang terlampau melanda diri ini mlm minggu ini, maka saya berbesar hati mengupdate blog untuk menghilangkan kebosanan dan ketidakmengantukan mata ini..haaaaa~ :P

nii nak citer nih, semalam buat pertama kalinya sepanjang tempoh perkhidmatan di klinik gigi tu, ade majlis @ makan besar kat Tekam Plantation Resort sempena persaraan En. Adnan..teruje la jgk nak g mkn2 kat situ..maklumlah sebelum2 nih kitorg asal wat majlis mkn2 jek..sume wat kat klinik bergotong royong masak , mkn pon kat klinik juger..klinik..klinik..klinik...huhhhh...menyampah pon ader...hahaa

walaupon kat tekam tu la tempat saya sekolah dari form 1 sampai la ke form 5...tapi suke la jgk nak g situ...hihiii...dinner pulak..++ mood raye ada lagi...huhhh..melaram la aper lagi..kui3...korang ni tau x Tekam Plantation Resort 2 cmne...ishhhh..xkan xtau...aper la...penah kuar tv tu banyak kali...

ni ade cikit gambor lau nak tengok...hihiiii





haaa...amacam???? cun tak???? ngeee~ kat sini mcm2 lagi ader...ade tasik tempat berkayak..lau nak masuk gua kota gelanggi pon under resort ni la...(aku pon last masuk gua tu mase aku kecik2 dulu...name jek duk situ) blushing**


ehhh..ehhh...eh...panjang plok pulak citer...ok2...berbalik kepada tajuk entry ini iaitu "jatuh cinta" ceeewahh! sebenarnye bukan jatuh cinta ape...bukan jugak jatuh cinta kat org...hahha...parah la lau nak jatuh cinta banyak kali...haiiyaaa! =_=" sebenarnyerrrr jatuh cinta kat benda alah ni haaaaa:


sangat kiut miut...suker3~~ ^_^




haaa, lau xnak pin yang clip pon ade gak..bukan bunga jek...












hahaha....comel kan...mende nih actually da lame kot, tapi disebabkan da lame kot x sibuk2 pasal tren2 terkini so, mls nak ambik pot...hahha!
so, bila pakai gini la jadinya budak yang da x berapa nak budak da nih...sobb.sob..T__T"















hahaha...sgt la x ingat bila dapat bergambar! isk3~ lupe lak nak tunjuk gambo org yang diraikan..hihihiii...




haaa! ni la die Tuan Haji Adnan kita...pencen sudaa..huhhh...aku ?? hai jgn nak berangan la oiii...tggu la lagi 36 tahun baru la saya pencen...seram jek 36 tahun...huhuhuuu....



aper2 pon hidup kene slaloo ceriaa winkk3~ assalamualaikum~ see u guys ...^___^"






Monday, September 05, 2011

lalalla~ hari rayer cum merdeka...yuuhuuuu~

lalaaaa...haaiii3.... Aper kabor org kampung...ecece! mcm la rayer kt kampung..alah, xkesah la umah mak kire kampung jgk la kn2????..hik3 ^_^"..org nyanyi lagu balik kampung aku pon nak nyanyi jgk..wahhaaa~."ho3..balik kampung..hati girang.." janji balik kampung jugak..kui3..

keboommm***
kepommm***
pommmm**

Wuhuu~ sgt la meriah bunyik mercun..alahaii...begitula yer lau da time rayer gini kn..mercun2 ni da mcm satu perkare wajib kn...

haai selamar hari rayerr...kami semua ucapkan.. Menikmati hidangan yg kami sediakn...lalallaa~

haaa..tibe juger hari yg dinanti2 kn...ape lg...rayer la!!!!
Baju baru..mkn2 time..kuih raye memenuhi meja...mmg gemuk laa..hik3.
Pagi rayer selepas bermaafan..aper lg bergmbr la....tapi rayer tahun ni kureng cikit coz akak2 sume berayer dirumah mertua mereka so, tinggal la yg kechil2 ini...tapi rayer tetap rayer..hohoho

aper pon...raye kedua sudah meriah dengan anak2 buah, akak2 dan abg sume balik berkumpul kat umah...mcm2 gaye da....

rayee...rayee..rayer..





Wednesday, August 24, 2011

salam ramadhan & salam lebaran..

assalamualaikum warga blogger sekaliann.....

mintak ampuan, mintak maaf andai ader silap dan salah...amacam pose?? okey?? huhuu~ skang da masuk fasa mood raye suda..hik3... ^_^" baju raye bape pasang? kueh raye bape tong??? waaa~~ sy masih belum memborong kuih raye lagi....haihh, ade jugak yg makan angin jek nih...hihiiii....

lame suda x updated sy punye wall nie..kesian beliau suram saje...

Taaadaaaaaaa..........

Setelah bagi nafas baru..baru la segar sikit mate nak mengarang....hehee...
hermm..baju raye?? stakat nih ade 2 pasang..heehee tp xtau la kot esok luse g memane ade yg berkenan sambar aje la...minggu lepas pergi shopping raye kat kl bersama incik kekasih yang tersayang...hihii..

At last, dapat jugak la meluangkan mase bersama di hujung minggu...kesibukan dan jarak membataskan segalanya... cabaran...now, mood sangat la happy giler2, bahagia milik kami..ecehh!...sampai incik itu mcm giler bayang...wahhaaa.. indahnya cinta...bile kita nak jpe lagi yer incik kekaseh?? sape kate cinta jarak jauh xleh bahagia kan incik..huhuu...yg penting adalah.....

-kejujuran

-kesetiaan

-Saling memahami

-restu mak ayah (wajib)

-give n take

dan macam-macam lagi...sendiri mau ingtlah...hehehekk~

pejam celik...pejam celik...da 24 hari kiter di bulan ramadhan...lagi 5 hari nak menyambut syawal lg 2 hari nak start cutiii.....waaaa!!!! sangat x sabar mau cuti....hik3...

kat umah da sedia terpasang pelita...mercun dan bunga api jgn kate la..baru je bukak pose da macam2 bunyi mercun kedengaran....huuuhuuu~..sangat ramai org bakar duit...termasuklah aku...wahahaaaa~

okeylah...u olzzz...nt i sambung lagi la...esok kejer lagi lor....huhuuu~ tata titii tutu~~~ =)

~SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN~




Tuesday, July 05, 2011

Kepayahan Mencari Sesuap Nasi

Haaallluuuuuuuuuuu~~~

Ari nie nak membebel topik lain sikit...slalu citer sal hal tepi kain sendiri kan..ari ni nak citer sal hal tepi seluar org...errkkkk~~ >.<" hahahh! ni dah bukan semacam da bunyi da gaye 2, 3 mcm daa~~ hek3...

Pagi smlm bangun kul 5 a.m, gerak balik dr umah mak kul 6 a.m...waahh2..da mcm nak g travel ke kuantan da..kene gerak awl nak antar a.ipar ke bustand nak balik kl...ho2...jgn x caye la slalu 1/2 jam ur 20 minit dari umah mak...pagi td 15 minit sampai suda...hahhaa..mentang2 jalan x jem sedap jek speed sampai 120km/jam...ish..ape neh~ ^ _^" hehehehe~ bukan selalu ye dop...

so, sampai kat bustand 2 tggu la plak kaunter tiket bukak...sambil2 duk menunggu kat dlm kete ternampak la situasi yang mencuit perasaan ..ho3..touching ler sgt! jam baru kul 6.30 a.m mase 2...kelihatan dari dalam kereta seorg pakcik...urmm..uncle la kot...cina kan slalu kite panggil uncle...org melayu x plak nak panggil uncle ek?? kenape yer??? ahh, pikir la sendiri..hahah!

Aku pon tetibe tertarik plak duk perhatikan uncle nih...sambil die berjalan...pengang satu guni kat tangan kiri...mata die melilau ke kesemua kawasan bustand..tau die cari ape??? ape lagi kalau x tin2 minuman ur botol plastik...haii la kan..betapa susah nye idup mereka kan..pagi2 subuh da bangun cari rezeki...kiter ?? agak2 kul 6.30 a.m. tgh wat aspe yer..tengah keje ker?? ofcoz la x kan?? mesti tgh sedap dibuai mimpi la tuh...x pon baru bangun nak solat...nak mandi...bersantai jek menjalani aktiviti harian...kalau kite la kat tempat mereka .. waktu tidor diabaikan untuk mencari rezeki..menangis kot hari2..berapa la sgt yer pendapatan die....

kiter??? sng sgt da idup kalau nak dibandingkan dengan uncle 2..kiter keje weekday...sibuk x sibuk pon..cukup bulan duit masuk....pastu shopping..bayar itu, bayar ini..habis duit...xder langsung perubahan..tiap2 tahun naik gaji..ape la kita nih kan....ish2!! sepatutnya bersyukur sgt da kan...tapi yela..manusia kan...mane pernah puas dengan ape yang da ade..sentiasa ingin lebih....tapi sy cukup tabik la dengan org camtu ..mencari rezeki tanpa mengira penat lelah , hasil berbaloi atau x...mencari rezeki bukan untuk mencari kekayaan...kite boleh ker nak wat cam 2????? tepuk dada tanye hati~~~~

Salam....

Saturday, July 02, 2011

"sahabat baik vs sahabat yg ade hati kat kiter"

mood: jeles >.<"

topik kiter hari nih!!

kawan baik @ best friend sama ke dengan sahabat yg ade hati kat kiter @ secret admirer???? aku rase la x...xtau la lau org lain pk cam 2...hahaha..aku ni bukan suka sgt nak mngawal pergerakan org sbb aku pon bebas kuar ngan kawan2 aku...tp aku jarang kuar ngan kawan2 bese...kalau kuar pon ngan best friend aku tu la...sape lagi...ctah, che wan, rohaiza, mugen, napi.. salah ke nak kuar ngan kawan?? sape kate salah ?? x slah pon..tp kalau aku, aku rase jangal kot lau nak kuar berdua ngan kawan lelaki yg bukan best friend...lau kuar ramai2 possible la jgk kan...berkawan biar ramai..xder makne nye nak jeles x tentu pasal hak masing2 nak berkawan...right??

Tapi lau masuk bab minat2 nih...aduiiii~ harap maaf...aku mmg jeles la..tye la kat org lain..ape rase lau kekasih kuar dengan kawan...mmg sume akan ckp itu hak mereka kalau kite boleh knpe mereka x boleh...itu aku setuju 100%..tapi bile kawan die 2 pon ader hati kat die...aduh..duh..duh~~sape x jeles beb...kalau kuar ramai2 xpe la boleh la consider lagi kan..ini nak kuar berdua jek...mmg la kawan..tapi lain 2 perasaan nye...aku pon pompuan..walaupon da settle, die boleh terima hanya sekadar kawan tp sikit sbyk hati 2 masih suke..org pompuan nih lau die pernah suke kat seseorang 2 payah die nak buang perasaan 2...tau???

die sgt baek...2 thumb up for him! x leh nafikan la...nak kuar dgn kwn die 2 bg tau sy dulu..tye sy boleh x? sy x kesah die nak kuar ngan sape2..kawan2 die pon bukan org lain...masalahnye..boleh ke sy nak halang die jpe kawan die yg sy da tau ade hati kat die..die da janji kot ngan kwn die 2..boleh ke sy ckp "sy jeles ,awk xleh kuar ngan die...ngan org lain bolehla "..boleh ke sy ckp cam tu ek?? mane boleh..jahatnye sy nih lau ckp cam 2..mesti die x suke kan?? mesti la die malu ngan kawan die, sy pon x sampai hati nak wat die rase bersalah..nt..sbb sy die xleh nak kuar berdua ngan kwn die..paham2 sendiri la..tepuk dada tanye hati..agak nye kalau kawan sy yg ade hati kat sy ajak sy kuar "berdua"..tgk wayang plak 2..die bg ker sy kuar?? die x jeles ke??? x rase pape ker??

Mane boleh nak compare cm 2..kawan baik sy 2 sikit pon sy xder perasaan pape selain syg sbg sahabat..itu la kwn baik sy dunia akhirat..lain 2..antara awk dan mereka..mane leh samekan..awk terlalu istimewa...sy x suke nak kontrol idup die...tapi bile part cm ni...kiter kene pk prasaan pasangan jgk x perlu tye mereka..blom tentu mereka leh jwb dengan jujur..x sampai hati nak mnyusahkan hati pasangan, wat mereka rase bersalah..so, relakan aje..last2 makan hati kan...just pk sendiri bile kite wat mcm ni kat die...kalau kite kat tempat die...ape kite rase bile die buat ape yg kite buat...x salah berterus terang tegur menegur...bagus la 2...untuk kebahagiaan bersama... i love u ~

~Maaf Aku Tak Sempurna~ T_T"

Thursday, June 30, 2011

citer aku laa..wink3

lalallaa~~
waarhhhhh!!! sgt la lame nye aduii x update blog ini pung....hak3.
sory guys..lately sgt la x ader mase + ruang + idea dan..blaa..blaa..blaa...yang seangkatan dengannye yg menyebabkan blog ini tak update lah..hahah...

sambil2 ade mase terluang ni leh la nak cotcet2 sikit ape yang dah berlaku selama senyap sunyi sepi blog nih..huhuu ^_~"....haaaa, mari kite review balik kejadian2 yang masam, masin , pahit...daannnnnnnnnn...manissssss!!! hik3

~Mac 2011...~
haaa??? ape kah??
xde la yang menarik sgt awal bulan....cam bese..keje..keje..keje....dapat gaji...shoping...shoping...bayar utang..hahaha...bese la kan?? hidup berjalan seperti bese...kejap ok..kejap x ok...kejap gembira..kejap berduka...ecehh!! ceh!! ceh!! toing3 ^_^"...so, pada ujung bulan mac secara rasmi nye...jeng..jeng...jeng...setelah 2 tahun bersara dari dunia percintaan, maka dengan ini pada tarikh 30.03.2011..aku dengan rasminyer kembali ke alam percintaan..hahahaha..lawak plak! huhuu..lame x bercinta mcm pelik plop rase..huuhuu...wink3...aku da jpe cinta hati aku...anda bagaimana??? hahaha ayat sengal! bunga-bunga cinta~~~~~ (lagu misha omar) jadi la sawan sekejap...duk berangan x abis, asyik senyum mcm kucing dalam iklan susu cap tea pot 2..ha...penah tgk x?? ermmmmmmmm ^________________^...hahaha...

~April 2011~
so, sekarang da berteman..kui3...seronok la pulak! semoger kekal la hendaknyer...hik3...haa,,, jgn x tau..teman sejati mane bahagia sengsorg....so, kawan2 ape cerita...hik3...geng otaii!!!! hek3...pakcik mugen..ooo.pakcik mugen...hek2...ha,, mangkuk sorg nih pon da bercinta tau! jgn x cayerr la...nak tau die bercinta ngan saper??? ce teke?? ce teke?? bercinta dengan my besfriend since form 1 lagi..x sangka lak..menjadi mereka berdua nih...jpe2 gitu2 time joint kitorg jln2...last2 tangkap cintan gitu..auwww!! lalalala~~ jangan marah yer mugen! >.<" so, ader chance la mugen tukar name jadik muhammad nih...insyaallah....aminn....^ ^" ..lagi satu aku suke sgt sbb......jimat aku nt..korg kawen xyah aku beli adiah dua kali..beli lump sum jela...kan3??? hek2...dua2 bestfriend.....so,, kite tggu plak si dara pinggitan..geng otai 2 org lagi 2 che wan n ctah..jpe kekasih hati diorg plak!! searching2!!! ^_^"

citer aku laa..wink3.. smbg..

~May 2011~
haa,, bulan nih byk sikit citernye...1st May..g johor ader wedding day kat sebelah umah akak..kire aku nih wakil mak la pegi...tapi..adusss..sampai2 jek da ade keje baik punye...toing! kene jadi pengapit la puler..jgn x cayer siap mak andam make up lg u.....hahah

okeh,,pejam celik...pejam..celik..da masuk bulan 5..dunia2...>.<" so, semakin hari semakin bahagia hidup bertambah-tambah kasih syg..ngeee~ sekejap jek mase berlalu kan...masuk bulan 5 nih kire2 da sebulan lebih la in relationship gitu kan..hek...cinta jarak jauh itulah cabaran nyer...bukan sng nak jpe ...so, kite bersandar pada kejujuran, keikhlasan dan tanggungjawab la yer tuan2...hek2...huu~ incik kekasih sgt sibuk dengan kerjanye..so, kesempatan g umah akak ..apalagi first date la...toing3...^____^" sukee!!!! hek3..ha,, ade kisah lagi...aku turun kl g umah aku 2..ngan mak n adik yg bongsu..kebetulan mak nak g berubat kat seremban ngan akak...so, alang2 aku nak g 2 die follow je la..hahahha...agak2 mcm ne nak dating cam 2???? eleh, jgn x tau mak aku 2 sporting...die da tau aku nak g kl nak jpe incik kekasih...aku bese la..ape2 hal mesti mak tau la..mane leh x ckp...





huhuuu~ so, incik kekasih sibuk outstation, follow la mak g berubat dulu ari sabtu 2...ari ahad baru nak kuar kunun nyer...ikut plan nak kuar kul 11...alih2 mak ngan akak borak2 pagi2 bute ..akak ckp nak balik kg skali..so, maknenye..balik naek kete akak je la...aduishh!! ayookk..plan da beubah..so, incik kekasih da merajuk plak! toing3...aku pon ape lg...nak mrajuk gak la..kaki merajuk la katekan...hek3..pastu jam kul 8.30 jek mak pon tye la nak kuar kul bpe?? sbb die tgk aku baek punye duk landing2 lagi...aku pon dengan muke x brape nak gembira ..org mrajuk la katekan...ckp la..nak jpe cm ne kate nak balik kg petang..mane sempat nak jpe..kuar kejap nak g mane je kan2??? so, mak ngan akak aku 2 die tau la 2 aku merajuk 2..heheee~ so, die pon ckp la...g jela kuar nye..betolak mlm pon boleh..x jam...hek2...so, mak pon suruh aku bersiap...yeeaaa!!!! leh dating! aku pon msj la incik kekasih...

eh3??? tetibe plak part bulan nih panjang plak citer die...so, tengahati 2 die jemput la aku, ish, suspen la plak nak jpe..lame woo...da dekat 5 tahun kot x jpe..dulu lain situasi nyer...skang da jadik kekasih la plak! =_=" jeng3....akhirnya...selamat bersua kembali~~~~~hik3...lucu!!!aisssh! malu! (pape tah kan).. first time jpe xde la jln2 sgt..just tgk muvie...mkn...haa, mkn nih satu hal..hik2...antu korea die nih...bawak aku g mkn kat restoran korea..hahahha...x penah hayat aku bayang nak g mkn kat situ..tapi layan jek..x bape reti sgt pon mkn sebenarnye...tp ok la jgk...shedap...^_~"...hek2...pastu abis tgk muvie kitorg gerak balik la..2 pon sempat lagi tapau kfc untuk fmily aku...aloloo...baiknyer dier~~ hik3..ha, antar aku ape lagi..mengadap la mak aku..toing3..nasib x kene rejet yer... hihii..mak aku bukan x kenal pon...kire lulus la tuh...wawawaaa..
ujung bulan jenjalan lagi jom3...jom heboh2..at putrajaya...

~Jun 2011~
bulan nie...xder aktvt berjln pon...cume..ohh, ade g skolah untuk alumni peptem (form 6)..ha, lantik la ajk penaja...skali si mugen punye keje tau x aku jd ape?? huh!! naib pengerusi la plak...adehh!! malas betul lah!..pastu sibuk ngan keje...keje...keje...kursus...kursus..dan kursus dan keje...huhuu...so, ari ni 30.06.2011..gelap la 3 bulan tangkap cintan! hahaha ^_^"..oh yer... room mate aku kak farah pon da nak g sambung blajar ari isnin nih, td jpe die kejap..huk3...will miss her..la...huk3 T_T" take care yer...study baek2!!

okk...that's all for this time ...will continue in da next visit...have a nice day ya!!! ^_^" hidup mau ceria2...muahhh2!!!

Monday, June 06, 2011

KELEBIHAN BULAN REJAB

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.
Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.
Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)


* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).
* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).
* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.
* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.
* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.
* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.
* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.
* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.
* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.
* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.
* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.
* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.


Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.


Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.


Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.


Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:



* Diampunkan dosanya yang lalu.

* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.

* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada

bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan

Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan

Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:

"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,

engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu

maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

Tuesday, May 24, 2011

Aishiteru~~ ^______^*

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

*)
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru

Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

kembali ke *)

Koleksi Zhifilia yang lain.
Mp3 Download & Lirik Lagu Zifhilia – Aishiteru
Gambar Artis Indonesia

Friday, March 11, 2011

Jantung diuji...


Hari jumaat yang penuh berkat...hujan mencurah- curah di bumi Allah yang subur..suasana kerja pon agak cool...sesejuk cuace mungkin.. mungkin ramai yang da excited nak cuti kot..maklumlah minggu depan cuti sekolah...so, bagi mak2 dan bapak2 budak..cuti cm nie mmg plan balik kampung la kan..lain la org bujang cam aku..he3..tapi aku tiap2 minggu plan balik kampung ape?? xyah susah2 tggu cuti sekolah..mmg tiap2 minggu aku balik..ngeh3..untung nye keje dekat tempat sendiri..jgn jelezzzzz!!!!!..petang tadi, en. mat blanje semua org makan kfc..tengss en. mat!! smoge dimurahkan rezeki slalu..hik3..

Teringt plak..pnah skali 2 time musim ujan cm ni gak..mase 2 kantin klinik tutup..saje je la acah en.mat suh blanje breakfast..mase 2 incik myvi tercinta x wujud lagi la..wat2 keje jap, aku pon ngan k.ila nak kuar la beli makanan..baru aku nak masuk kete k.ila, kete jabatan masuk...en.mat pon laung la name aku..sambil hulur sebungkus polisterin nasi lemak...adeh!! aku pon dengan sopan plus shy2 cat da, ckp la..." eh, en.mat...saye acah je tadi bukan suruh blanje betol2 pon...xyah la..nih nak kuar beli mknan jgk nih"..hehe...malu la plak!!..en.mat suh ambik jgk..mmg die da beli..aku pon ambik je la..rezeki jagn tolak! heheee~

eh2!! panjang plak cite nye..hik2..

hurmm..korang nak tau x??? hari yang penuh berkat ni jgk aku a.k.a budak baru pandai kete diuji..hehee...kalau stakat kene hujan x kisah la...ape la sgt kn..lg suke lagi ade la..ambik kesempatan sikit main ujan, bukan slalu tau da dewasa kene kontrol ayu la plak..xleh nak maen2 ujan mcm dulu2..lau nak dengar ceramah free cube la!!.hek3..

Dari pagi sampai mlm hujan je...abis je office hour terus drive balik umah mak dalam hujan lebat(sebenarnya aku takut giler)...tawakal jela dengan cuace makin gelap sbb ujan lebt sgt...korang bygkanla..da la baru pandai kete..drive dlm ujan lebat da la hari makin gelap..jalan da la teruk ..berlopak2..ujan lebat kan bahaye sume 2..haihh, mne org yg btggjwb neh!! xkn time mengundi je nak baiki jalan kot?? tak pk ke keselamatan org??..T_T" keciwa betul!!tapi ape pon syukur alhmdllah..nasib slamat sampai walaupon..huhh.....????????.................

Dalam perjanan balik..bese la dlm ujan2 lebat kompom laa ade air atas jalan kan??kalau selisih ngan kete lain terpercik air 2 adat la....skali ..selisih ngan 4wd bukan main byk air menyimbah atas cermin kete..giler melayang kejap roh aku ke itali!!! mngucap panjang da aku..da la aku nih penakot..kus smangat..tesentap beb!!aku pon dalam kecut perut 2 tawakal la jgk sbb da makin dekat ngan kampung aku..mcm2 doa da aku dlm ati..jgn la jadi pape mude lagi wei..kawen x lagi..hek3..opsss!!! ok2...dah nampak simpang gelanggi nampaknye..OMG..cepatlah sampai...

Pastu dah msuk kwsan gelanggi..dalam 5 ke 10 minit nak sampai umah aku..adehh!!! T_T" nampak plak excident..kete hilux kot terbabas...waa!!! ngerii...nak mnangis da aku...adehh!!! ni bukan stakat roh mlayang ke itali da nih..ni da mcm roh menidurkan diri sendiri da nih..aku nih lau nampak excident mule la yang nak nangis..da x sng duduk daa..sejuk satu badan..eh mmg la sejuk ujan kan..plus aircond lagi..huahua..wat lawak plak!!! aku nih belagak je otai konon + lasak ..hehe..tapi menda2 cmni mmg mudah hilang semangat la aku..jantung aku xyah ckp la mcm org baru lepas lumbe lari beb!!huhuuu..=_="" mintak dijauhkan la..smoge slamat dunia akhirat..aminn..cukup la skali incik myvi terkemik cikit ..soli ya encik myvi aku bukan x syg ko..giler syg!! tiap2 bulan bagi ko makan mahal woo..hek2..

alhamdulillah...^_^ slamat gak sampai..mak aku xyah ckp la..risau giler la die aku balik lam ujan lebat..aku cite kat ayah pasal excdent 2..ayah ckp kete felda..org y excdent tu sorg meninggal kat tempat 2 jgk sorg lagi kat spital..al-fatihah..inalillah..mintak jauh laa kan..semoge kite sentiasa di bawah lindungan Nya...Dia uji kite supaya kite slalu ingt kat Dia kan??? ^_^v..

Friday, March 04, 2011

Gerald Joling - Everlasting Love - Amor

It looks like heaven to see you walk,
To see the way you're moving on
Sounds like an angel, when you talk
The words come out like in a song.
Never thought what love could do inside
You're the place where I can hide.

It feels like heaven, to be with you
When you treat me like you do
Every minute of the day
just with you I wanna stay,
there will be no end..

We've got an everlasting love
So pure, divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Could draw a picture just by heart
Know every line on your face
You stopped me doing from the start
All the things I used to chase

Every minute of the day
just with you I wanna stay
There will be no end...

We've got an everlasting love
So pure, divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time.

Should you ever, should you ever
Have any doubt about you and me
Please don't ever,
no love never
Don't hesitate to tell me how it should be

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

(An everlasting love
An everlasting love...)

Wednesday, March 02, 2011

Bagaimana mencari ketenangan jiwa?

BERBAGAI cara dan bentuk usaha manusia dalam mencari ketenangan jiwa. Ada antara mereka yang mencari ketenangan jiwa itu dengan melancong, makan angin, bersukan, merekaseni melukis dan sebagainya.

Ada pula sebilangan orang mendapat kelapangan hati dan terhibur dengan cara bergaul dengan manusia, berinteraksi sesama mereka serta melihat keindahan alam. Ada juga yang mencari ketenangan jiwa itu dengan beribadat seperti membaca Al-Qur‘an, berzikir, bersembahyang dan sebagainya.

Tanpa ketenangan jiwa manusia akan menghadapi banyak risiko bahkan ia akan mendatangkan penyakit jiwa seperti rungsing, resah gelisah dan yang lebih parah lagi kemungkinan besar boleh menyebabkan seseorang itu tidak dapat membuat pertimbangan.

Dalam mencari ketenangan jiwa seseorang itu hendaklah berpandukan syarak supaya ia jangan terbabas. Ketenangan jika dengan melalui permainan, bersuka ria, dengan lagu-lagu, muzik, tari menari, berpesta karaoke atau seumpamanya hanyalah bersifat sementara, bahkan akibatnya akan bertambah-tambah parah. Hanya masa sahaja yang akan menentukannya.
Sudah menjadi fitrah manusia suka berhibur dengan kesenangan dunia seperti bersenang-senang dengan kemewahan, harta benda, anak pinak, bermain, makan minum, pakai dan sebagainya. Bahkan kehidupan dunia juga merupakan pentas permainan dan hiburan bagi manusia. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya :

“Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan”.

(Surah Al-An‘am: 32)

FirmanNya lagi yang tafsirnya :

“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki) isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan”.

(Surah Al-Ruum: 21)

Dengan adanya ketenangan jiwa akan memudahkan seseorang itu mengingati Allah dan melakukan ibadat kepadaNya kerana tujuan asal manusia itu diciptakan ialah untuk sentiasa menyembah Allah Subahanahu wa Ta‘ala. Hal ini ditegaskan oleh Allah Subahanahu wa Ta‘ala dalam Al-Qur‘an yang tafsirnya :

“Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu”

(Surah Al-Zariat: 56)

Sebagai orang Islam kita hendaklah memahami jalan-jalan yang mesti diikuti dalam mencari hiburan. Al-Qur‘an ada megingatkan kita bahawa orang yang mengutamakan perkara-perkara yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan, yang menyesatkan dirinya dan menyesatkan orang lain akan mendapat azab yang menghinakan, sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya :

“Dan ada di antara manusia: orang yang memilih serta membelanjakan hartanya kepada cerita-cerita dan perkara-perkara hiburan yang melalaikan; yang berakibat menyesatkan (dirinya dan orang ramai) dari agama Allah dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan; dan ada pula orang yang menjadikan agama Allah itu sebagai ejek-ejekan; merekalah orang-orang yang akan beroleh azab yang menghinakan”.

(Surah Luqman: 6)

Sifat suka kepada hiburan atau permainan yang melalaikan itu adalah antara paradigma orang bukan Islam. Ini digambarkan oleh firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya :

“(Orang-orang kafir itu ialah) orang-orang yang menjadikan perkara-perkara ugama mereka sebagai hiburan yang melalaikan dan permainan, dan orang-orang yang telah terpedaya dengan kehidupan dunia (segala kemewahannya dan kelazatannya)”.

(Surah Al-A‘raf: 51)

Orang bukan Islam itu lebih menyukai hiburan dunia yang bertapak semata-mata pada nafsu kerana dunia adalah matlamat hidup mereka seperti juga yang digambarkan oleh Al-Qur‘an yang tafsirnya :

“Dan tentulah mereka akan berkata pula: “Tiadalah hidup yang lain selain dari hidup kita di dunia ini, dan tiadalah kita akan dibangkitkan semula sesudah kita mati”.”

(Surah Al-An‘am: 29)

Sifat hiburan yang mereka sukai itu bukan sahaja melalaikan dan mempesonakan, bahkan lebih banyak membawa kepada perkara-perkara maksiat dan mungkar yang terang-terang menentang kehendak hukum syarak. Apa yang lebih menyedihkan hiburan sedemikian turut menjadi ikutan dan sajian orang-orang Islam yang sepatutnya menolak segala unsur-unsur mungkar dan maksiat itu. Mereka turut terkeliru dengan pujuk rayu orang-orang yang bukan Islam yang mempamerkan hiburan-hiburan palsu sebagai jalan untuk menenangkan jiwa. Namun ketenangan itu cuma seketika, selepas itu kesusahan akan datang kerana ia bertunjangkan fantasi, angan-angan dan khayalan semata.

Inilah persepsi yang difahami oleh sebahagian masyarakat sekarang. Sedangkan maksud hiburan itu sendiri lebih luas .

HIBURAN YANG DIANJURKAN ISLAM

Hiburan sejati ialah hiburan yang bertapak di hati. Ia boleh membawa hati yang tenang. Syarat bagi ketenangan hati itu ialah dengan mengisi keperluan asasinya iaitu iman. Firman Allah Subhanahu wa ta‘ala dalam Al-Qur‘an yang tafsirnya :

“Orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikir kepada Allah. Ketahuilah! Dengan zikir kepada Allah itu, tenang tenteramlah hati manusia”.

(Surah Al-Ra‘ad: 28)

Oleh itu orang yang beriman akan mendapat hiburan dengan cara berhubung dengan Allah dengan melaksanakan perintah, kewajipan, melakukan perkara-perkara yang disunatkan seperti zikir, puasa, sedekah dan lain-lain seumpamanya, berinteraksi dengan alam ciptaan Allah, dan menerima segala ketentuan daripada Allah Subhanahu wa Ta‘ala.

Apabila melaksanakan perintah Allah, mereka terhibur kerana merasakan perintah itu datang daripada kekasihnya. Kalau yang menyuruh itu kekasih, tidak ada yang disusahkan bahkan kegembiraan yang akhirnya membawa ketenangan. Mereka rasa seronok dan terhibur dengan ibadah tersebut.

Orang mukmin juga rasa terhibur dengan warna kehidupan yang dicorakkan oleh Allah. Hatinya sentiasa bersangka baik dengan Allah, membuatkannya tidak pernah resah. Apabila diberi nikmat mereka rasa terhibur, lalu bersyukur. Diberi kesusahan, mereka terhibur, lalu bersabar. Mereka yakin dengan firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya :

“(Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: “Ugama Islam yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam); dan siapakah yang lebih baik celupannya selain daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat”.

(Surah Al-Baqarah: 138)

Orang yang beriman juga akan terhibur apabila melihat alam ciptaan Allah Subhanahu wa Ta‘ala. Mereka merasa tenang, bahagia dan gembira melihat pantai, bukit bukau, langit, laut dan sebagainya. Melihat, mendengar dan berfikir tentang keindahan itu sudah cukup bagi mereka merasai keindahan alam dan kebesaran penciptaNya. Sifat sedemikian merupakan sifat orang-orang yang bertaqwa iaitu orang yang berusaha memelihara dirinya daripada menyalahi hukum dan undang-undang Allah Ta‘ala. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala tafsirnya :

“Sesungguhnya pertukaran malam dan siang silih berganti, dan pada segala yang dijadikan oleh Allah di langit dan di bumi, ada tanda-tanda (yang menunjukkan undang-undang dan peraturan Allah) kepada kaum yang mahu bertaqwa”.

(Surah Yunus: 6)

Selain itu mereka ini dapat menghayati maksud sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang maksudnya:

“Sesungguhnya Allah itu indah. Dia suka keindahan”.

(Hadis riwayat Muslim )

Islam tidak menolak hiburan dari luar selama hiburan luar itu boleh menyumbang dan menyuburkan lagi hiburan dalaman hati dengan syarat ia mematuhi syariat. Alunan ayat suci Al-Qur‘an, selawat yang memuji Nabi, lagu yang menyuburkan semangat jihad, puisi atau syair yang menghaluskan rasa kehambaan kepada Tuhan, pasti akan menyuburkan lagi iman mereka. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya:

“Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu kitab suci Al-Qur‘an yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya), yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara); yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram; kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah”.

(Surah Al-Zumar: 23)

FirmanNya lagi yang tafsirnya :

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementerlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah”.

(Surah Al-Anfaal: 2)

Dan firmanNya lagi yang tafsirnya :

“Iaitu orang-orang yang apabila disebut nama Allah, gerun gementarlah hati mereka, dan orang-orang yang sabar terhadap kesusahan yang menimpa mereka, dan orang-orang yang mendirikan sembahyang, serta orang-orang yang mendermakan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepadanya”.

(Surah Al-Hajj: 35)

Semua ibadat jika dilaksanakan dengan penuh perhatian, pasti akan memberi ketenangan jiwa, lihat sahaja ibadat sembahyang, sekalipun merupakan suatu kewajipan orang Islam, ia juga suatu hiburan yang kekal yang menjadikan hati orang yang beriman dan bertaqwa itu terhibur dengan sembahyang kerana mereka terasa sedang berbisik-bisik, bermesra, mengadu dan merintih dengan kekasih hatinya iaitu Allah Subhanahu wa Ta‘ala.

Hal ini telah dijelaskan oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bahawa dengan sembahyang, hati orang beriman dan bertaqwa sudah terhibur, Baginda bersabda yang maksudnya :

“Di antara kesenangan dunia yang aku sukai ialah wanita, wangi-wangian dan penenang hatiku adalah sembahyang”.

(Hadis riwayat Al-Nasa‘ei)

Dari apa yang telah dibicarakan di atas, jelas kepada kita bahawa Islam tidak melarang umatnya untuk berhibur asalkan tidak menjejaskan kewajipan dan jauh dari segala perkara maksiat dan mungkar. Hiburan yang dilarang oleh agama Islam itu ialah segala bentuk hiburan yang melalaikan atau merugikan, apa lagi hiburan yang menjejaskan kewajipan seorang Islam. Nyanyian, karaoke, tari menari, lebih-lebih lagi tari menari yang yang bercampur lelaki dan perempuan, konsert-konsert nyanyian sekalipun atas nama “amal” tidak akan menghalang hakikatnya sebagai kegiatan yang bertentangan dengan syarak atau konsert nyanyian yang ada sekarang lebih banyak menjurus kepada tidak diredhai oleh Allah. Tujuan amal adalah kata-kata berselindung, seperti berselindung racun di sebalik makanan yang enak, akhirnya akan membunuh orang yang memakannya. Hal sedemikian telah digambarkan oleh Al-Qur‘an yang tafsirnya:

“Maka (fikirkanlah) adakah orang yang diperelokkan kepadanya amal buruknya (oleh syaitan) lalu dia memandangnya dan mempercayainya baik, (bolehkah disifatkan sebagai orang yang menjalankan peraturan yang ditetapkan Allah untuk memberi hidayah kepadanya, atau sebaliknya?)

Kerana sesungguhnya Allah menyesatkan sesiapa yang dikehendakiNya, dan Ia juga memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya”.

(Surah Faatir: 8.)

Apabila di dalamnya bercampur perkara-perkara mungkar atau maksiat maka sesuatu yang haram itu tidak akan menjadi halal hanya sekadar diselubungi dengan tujuan yang baik atau kerana cita-cita itu murni. Dalam kaedah fiqh juga menjelaskan yang maksudnya:

“Di dalam umat ini akan terjadi peristiwa di telan bumi, berubah rupa bentuk dan dilempar dengan batu, Seorang lelaki daripada kalangan kaum muslimin bertanya: “Wahai Rasulullah, bilakah terjadi peristiwa itu?” Baginda bersabda menjawab: “Apabila telah muncul penyanyi-penyanyi perempuan dan alat-alat muzik yang ditiup dan berbagai jenis minuman arak”.

(Hadis riwayat Al-Tirmizi)

Ibnu Hajar dalam kitabnya Al-Zawajir telah menjelaskan bahawa orang-orang yang duduk bersama-sama orang minum arak, orang fasik dan duduk dengan ahli hiburan yang haram (seperti majlis tari menari walaupun dengan isteri sendiri), sedangkan dia berkuasa untuk menegah perkara-perkara tersebut atau berkuasa meninggalkan majlis itu adalah suatu dosa besar.

Menurut Imam Al-Qurtubi pula, sentiasa mendengar nyanyian juga boleh menyebabkan sifat bodoh dan tertolak persaksiannya (syahadah), dan yang lebih ditakuti lagi ialah menyebabkan nifaq, sebagaimana sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang maksudnya: “Nyanyian itu menumbuhkan sifat nifaq (munafiq) dalam hati sebagaimana air menumbuhkan sayuran”.

(Hadis riwayat Al-Baihaqi)

Dari itu ingatlah bahawa kehidupan dunia itu hanyalah sementara dan sebagai jalan untuk menuju kebahagiaan di akhirat. Kita perlu sentiasa waspada dan ingat bahawa Allah Subhanahu wa Ta‘ala menyediakan azab bagi orang-orang yang mengutamakan kehidupan dunia semata-mata tanpa menghiraukan larangan-larangan Allah dan RasulNya bahkan lalai dan leka oleh perkara-perkara mungkar dan maksiat. Ini dijelaskan oleh Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam firmanNya yang tafsirnya:

“Ketahuilah bahawa (yang dikatakan) kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah (bawaan hidup yang berupa semata-mata permainan dan hiburan (yang melalaikan) serta perhiasan, juga (bawaan hidup yang bertujuan) bermegah di antara kamu (dengankelebihan, kekuatan dan bangsa keturunan) serta berlumba-lumba membanyakkan hartabenda dan anak pinak; (semuanya itu terhad waktunya) samalah seperti hujan yang (menumbuhkan tanaman yang menghijau subur) menjadikan penanamnya suka dan tertarik hati kepada kesuburannya, kemudian tanaman itu bergerak segar (ke suatu masa yang tertentu), selepas itu engkau melihatnya berupa kuning; akhirnya ia menjadi hancur berkecai; dan (hendaklah diketahui lagi, bahawa) di akhirat ada azab yang berat (disediakan bagi golongan yang hanya mengutamakan kehidupan dunia), dan (ada pula) keampunan besar serta keredaan dari Allah (disediakan bagi orang-orang yang mengutamakan akhirat). Dan (ingatlah, bahawa) kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya”.

(Surah Al-Hadid: 20)

Allah Subhanahu wa Ta‘ala juga mengkhabarkan, apabila umat Islam tidak berpandukan syarak dalam menjalankan segala urusan dunia dan akhiratnya, kadang-kadang timbul sangkaan baik mereka terhadap sesuatu amalnya, pada hal adalah sebaliknya. Jika ada suatu amalan itu mengandungi perkara-perkara yang tidak selaras dengan syarak, maka rosak binasalah segala amal usahanya yang mereka sangka baik itu, dan tidak akan mendapat sebarang harga pada hari kiamat kelak, bahkan mereka akan menerima kehinaan dan azab seksa yang seburuk-buruknya. Hal ini telah diceritakan oleh Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya:

“Katakanlah (wahai Muhammad): “Mahukah kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang rugi serugi-rugi amal perbuatannya? Iaitu orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan. Merekalah orang-orang yang kufur, ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka dan akan pertemuan denganNya; oleh itu gugurlah amal-amal mereka; maka akibatnya kami tidak akan memberi sebarang timbangan untuk menilai amal mereka pada hari kiamat nanti. (Mereka yang bersifat) demikian, balasannya neraka Jahannam, disebabkan mereka pula kufur ingkar, dan mereka pula menjadikan ayat-ayatKu dan Rasul-rasulKu sebagai ejekan”.

(Surah Al-Kahfi: 103-105)

Sumber: Brunei Darussalam Mufti’s Office

Tuesday, March 01, 2011

:: Hati Seorang Wanita ::


1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya... ingin
bermanja dan mendapatkan perhatian.

2. Cerewet: Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin
LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.

3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah
tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang
lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan
tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.

4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.

5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang
amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat
tabah.

6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.

7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari,
naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja
bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama
kaum.

8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak
ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.

9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan
tulus.

10. Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA
diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak
tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan
satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan
menghanyutkannya.

Sunday, February 27, 2011

yAnG tEriNdaH..pt 2

lepas semua nye mcm ular kekenyangan...knape ular??? ngeh2 kitorg kan lahir tahun ular...pssttt...hikhikk...kitrg pon gerak la ke tempt karaoke kat alamanda 2..aku pon x ingtla name nye...hahaha...sakan sgt la depe neh mnyanyi...yang paling xleh tahan nye...gile dangdut 2..siap joget2...sempoi la korang..hihhiii..aku tgk jek...wat miming skit sudaa...xdek bkat bab mnyanyi ni..lau bagi bab berckp leh la...hek2..^_^v

sangat bersuke ria...

....
...next...

pikir2 nak g mane plak..kitorg jlan2 la kat luar dulu....
ambik2 gmbar sikit..pose...................


lastly...semua decided nak g tgk wayang...mmg sehari suntuk berjalan kat alamanda...abis tgk wayang pon da mlm..iak3...
kitorg mule nye nak tgk the green hornet..tapi lewat plak..last2 tgk faster je la..sian che wan sampai skang mngidam nak tgk green hornet ..hik3...^_^"

xkesah da kat orang lalu lalang sengih tengok kami punye aksi kanak2 riang...janji kami happy...kui3..

sebelum tgk wayang ambik gmbr dulu....

tengok citer faster konon mcm ganaz jek...skali aku ngan ctah bantai gelak kat dlm tuh...yang mugen ngan che wan..da pandang2 kat kami..hahhaha...lucu la weh...gelak lah...

^___________________________^* nanti g lagi yek...

sambung lagi.....

Shah Alam----> kl central----> Bandar Tasik Selatan-----> (LCCT)Putrajaya sentral..

1st day....

aku, ctah, che wan dan audrey....selamat sampai di putrajaya...ho2..penat gak weh..nak jalan2 punye pasal abaikan je la penat 2...duk lepak2 jap sementara nunggu mangkuk sorang lagi tuh...sape??? hik3...sape lagi lau bukan si murugan anak pakcik manikian 2...berkursus sgt kat kajang la kunun...tunggu punye tggu mane la x sampai lagi perut nih da berdangdut mintak makan..huahuaa...snap pic la kjap...kui2...
ok cukup2!!!
sampai jek si mugen 2 kitorg pon gerak la ke the next destination..heheee...mane lg lau x isi perut dulu..lapar giler weh...kitorg pon masuk la alamanda g mcD...hik3...aku punye la mengidam nak makan prosperity burger 2..finally, dapat gak mkn..yum2..sume mkn mcm x makan setahun isk3~...
sesi suap menyuap terjadi..ngeh2.


dan lagi...
okeyy!!! sume da kenyang kan...mane taknye mugen blanjer..kui3..^_^"..jom....nak g mane?? ish.. x g mane la..ambik pic lg la..hakhakkk..

^__________________~*

aktiviti lepas 2...ke karaoke...tgk wayang...(sambil menambh koleksi gambar)..hik3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...